hari ni adalah hari kegedikan nak update resepi sambal udang. kalau nani rostam baca, mao terkekeh kekeh dia gelakkan. haha. semalam abah HB beli udang and terus terlintas udang sambal ! so apa lagi, terus siapkan barang barang nak masak sambal udang^^
cili kering
bawang besar
bawang putih
belacan
asam jawa
garam
gula
ajinamoto
of course udang !
tu je !
senang kan?
then cara cara dia :
kisarkan cili kering bersama bawang merah/besar, 4 ulas bawang putih serta belacan. panaskan minyak dan tumiskan bahan bahan yang telah dikisar tadi. apabila sudah garing sedikit, masukkan air asam jawa. gaul sedikit, masukkan gula,garam and ajinamoto secukup rasa. dan akhir sekali masukkan udang. gaul gaul sekejap. jangan terlalu lama sebab nanti udang tu akan menjadi keras. bila udang tu dah bertukar warna menjadi kemerah merahkan, da boleh padamkan api. dan hidang untuk dimakan bersama nasi.
wah wah wah ! dah siap ! ni lah resepi semalam. baru nak hapdate harini. sudah basi tahu? hahahaha...
cenggini lah rupanya yang HB masak semalam....
jeng jeng jeng....
*
*
*
*
*
*
*
sedaaapppp takkk ? malas nak watermark. dasar blogger pemalas ! wakakakakaka...
selamat mencuba!
terima kasih sudi baca^^
lapaaaa~~ -___________-
ReplyDeletelapa ye...try ler cik zaara oiii..hehe
ReplyDelete